Paraglajding

Paraglajderom se bavim od 2010. Godine. Član sam najboljeg paraglajding kluba u regiji Airdrenaline iz Banja Luke. Instruktori u klubu su svjetski poznati padobranci, braća Aleksandar i Dejan Santrač.

Paraglajding (ili jedrenje padobranom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova. To je takmičarsko- rekreativni sport. Takođe, spada u ekstremne sportove .

Paraglajding je jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport  se zadnjih godina intenzivno razvija . Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva prevelika finansijska sredstva. Ta pristupačnost je laka i brza mogućnost samostalnog poletanja, ali zato i veliki rizik.

Oprema za jedrenje padobranom je sledeća:

  1. Padobran za jedrenje (krilo)
  2. Sedište i sistem za povezivanje (sistem)
  3. Rezervni padobran (rezerva)
  4. zaštitna kapa (kaciga)
  5. Zaštitna obuća, rukavice i odeća
  6. Oprema za vezu i navigaciju.

Krilo je upravljiv padobran izduženo-elipsastog oblika. Sastavljeno je iz gornjeg i donjeg sloja tankog ne propusnog materijala, između koga se nalazi prostor podeljen na komore. Veličina komore i njihov broj zavise od vrste krila. Upravljivost se postiže povlačenjem, savijanjem izaznih ivica padobrana, komandnim užadima (komandama). Povlačenjem jedne ili obe komande dolazi do savijanja zadnjeg dela krila i tako menja otpor i uzgon jedne, ili obe strane.

Sistem veza se koristi za smeštaj pilota. On je takve konstrukcije da pilot može biti bezbedan i osećati se prijatno. Generalno veličine je jedne stolice skrojen od sintetičkih materijala, poseduje protektore za zaštitu pilota u slučaju pada, džepove za smeštaj stvari...

Rezervni padobran služi za samo spašavanje pilota kada je u opasnosti. Najčešće je oblika kupole površine od 22 kvadratna metra, a može i više, u zavisnosti od težine pilota. Rezervni padobran kači se za sistem.

Zaštitna oprema se koristi da zaštiti pilota od udaraca, hladnoće, vetra i UV zračenja. U nju spadaju kaciga, odeća, obuća i razne kreme. Obuća u paraglajdingu ja jako bitna. Osim što štiti od hladnoće ima ulogu zaštite od povređivanja. Za tu priliku najbolje su dublje planinske cipele koje štite skočni zglob od prebrzog prizemljenja i zgodne su za kretanje po neravnom terenu. Pošto se UV zračenje povećava za 30% na svakih 1000 m nepohodno je nositi odgovarajuće zaštitne naočare i kremu.

 

Oprema za vezu i navigaciju. U nju spada prenosna ručna radio stanica koja služi za uspostavljanje veze sa rukovodiocem letenja, ostalim pilotima i ona spada u sastavni deo opreme bez koje se ne poleće. Dodatna oprema su uređaj za merenje visine (variometar) posebno prilagođen za letače paraglajdera i globalni pozicioni sistem GPS takođe prilagođen primeni na ovoj letelici.